Jedinečné vlastnosti

Hydrolýza bílkovin je proces, díky kterému dochází k několika významným přínosům – výsledný produkt je obvykle hypoalergenní(toho se využívá při výživě kojenců alergických na mléko), má rychlou vstřebatelnost živin a lepší stravitelnost pro osoby užívající léky proti překyselení žaludku.
Hydrolytické štěpení se provádí zejména kvůli lepší stravitelnosti a rychlejšímu využití – štěpená bílkovina ve formě peptidů rychleji projde trávícím traktem a nevyžaduje přítomnost enzymů pro zpracování (štěpení bílkoviny na poly, oligo až tri, di- peptidy, částečně i volné aminokyseliny). Ve výsledku tak člověk může využít větší množství bílkovin, než by tělo bylo schopno využít přirozenou stravou, což je velmi pozitivní zejména pro sportovce a aktivní lidi.

Druhou pozitivní věcí hydrolýzy je odstranění složek, které v přirozeném stavu mohou působit alergicky, typicky tedy u lidí s alergií na sojovou, mléčnou nebo jakoukoliv jinou bílkovinu se hydrolýzou bílkovinný alergen odstraní (rozklad na peptidy až volné aminokyseliny). Třetí věcí je rychlejší vstřebání hydrolyzátu oproti nativní bílkovině, některé peptidy se uvolňují přímo do krve, stejně tak volné aminokyseliny, část poly-/oligopeptidů může ještě vyžadovat další trávení, část se vstřebává přímo. Výsledkem je mnohem rychlejší přístupnost dodaných peptidů, doba vstřebání je prakticky závislá jen na objemu tekutiny.”
Naproti tomu nehydrolyzovaná bílkovina musí být nejprve enzymaticky natrávena, přes žaludek putuje dále do střev, kde dále probíhá rozklad na peptidy až jednotlivé aminokyseliny, při nadměrném množství bílkoviny dochází běžně k patogennímu kvašení. Výsledkem je reálná dostupnost od asi 1 hodiny (u snadno stravitelných nápojů ze syrovátkových koncentrátů a izolátů), přes 2-3 hodiny (kombinované proteinové nápoje, mléko, kasein, roztok vaječné bílkoviny) až třeba po 6-10 hodin nebo i déle u běžné stravy (maso, smažená a konzervovaná jídla).

Souhrnně vzato představují komplexní hydrolyzáty přínos, uplatní se v období rekonvalescence, po úrazech, nemoci, při poruchách trávení apod. Stejně tak lze využít specifické peptidy a hydrolyzátu pro léčbu alergií, zvýšení imunity. Pro sport je prvořadým přínosem zejména rychlá stravitelnost, lepší využití a u silových sportů zejména kvalitnější regenerace a možnost dodání většího množství bílkovin, které by jinak tělo nemohlo zpracovat kvůli omezené trávící kapacitě. Hydrolyzáty ve sportu se užívají tedy zejména v krátké době po ukončení výkonu, “obchází” se tím trávící proces, peptidy jsou dostupné téměř okamžitě a nemusí se čekat na natrávení bílkoviny (z proteinových nápojů nebo dokonce jídla). Výsledkem je obvykle rychlejší regenerace a při větším příjmu bílkovin během dne i nárůst svalové hmoty/síly.